вторник, 19 февруари 2008 г.

Инфлацията - как я смятат?

По предварителни данни на Националния статистически институт инфлацията за месец януари е 1.4%. Поскъпването януари 2008 г. спрямо януари 2007 г. е 12.5 на сто, сочат още данните на Статистиката.
Ето и цялата статия - тук от DARIK
Винаги ми е било интересно как я изчисляват тези корифеи на статистическите науки. Какво е това потребителска кошница, какви неща влизат в нея. Как все има неща които са поевтинели спрямо периоди от миналата година. Как повишението на цените спрямо миналата година е само 12.5 процента.
Изглежда тази инфлация е нагаждация на Националния статистически институт. Толкова важна нагаждация, заради която могат и от работа да те изгонят. Никой няма право да хули правителството че е допуснало инфлация. А инфлация, ако НСИ е изчислил че няма, значи няма и българинът може да спи спокойно. Още по спокойно ще спи и европеецът като знае че има един силен партньор в Евросъюза недопускащ появата на инфлация, или поне в нива които и той допуска. Инфлация, която може да наруши на евровалутата след време.
А нагаждацията е много лесна. Поне аз така си мисля. Ако някой не мисли така, МОЛЯ да напише как точно става. Вземаме неща в потребителската кошница които поевтиняват през януари. Ботуши, палта например. Малко са хората през януари които ги купуват. Затова би трябвало да са намалени и в разпродажба. Сравняваме ги с цените им през ноември когато са били най-големи и ето ти - цените падат. Свинското също поевтиняло спрямо нивото около коледа. Играчките - и при тях паднали цените. Цените на хотелите също надолу. Калника за жигула, а той също е стока от първа необходимост - също поевтинял. Олиото, бензина, нафтата - тях няма да ги слагаме сега. Тях ще ги заменим с други 48 нови стоки и услуги. Например биодизела, отбелязал рекордно поевтиняване спрямо миналата година. Поевтиняване, защото зимата никой не го ползва и съответно никой не го купува.
Като помислим още малко и хоп - инфлацията спрямо миналата година 12.5 процента.
Абе хора, какво въобще се оплакваме. Живеем си толкова добре. Не ни ли стига 10 процентното увеличение на заплатите от миналата година. Плоският данък? Падането на процента на осигуровките? Че ние даже сме забогатяли!
Лошото е, че не ни личи твърде!! Няма и да ни проличи скоро! Поне не и докато магазините за дрехи втора употреба са едни от най-посещаваните магазини!

Няма коментари: