събота, 16 февруари 2008 г.

Циганска държава - 2

Гледахте ли репортажа за 12 годишното момиче, което стана майка, и другите 3 по на 16 години, които са родили в Сливен. Все от "ромската" общност. Много беше интересен. Как родителите им ги женят, обичат се, деца раждат. Че защо да не раждат? Нали държавата ще им дава пари вече. Еднократната помощ. След нея месечните помощи за отглеждане на дете. Докато свършат двете години през които ги изплащат, може да стои на някой ъгъл да проси с бебето. Хората са милостиви и все нещо ще дадат. Дете с бебе на ръцете може да накара и най-стиснатият човек да даде "за хлебец за бебето". През това време, ако дъртият ром (който вече е станал дядо) е хитър, малката се води и на училище. Ей така - в някое селско училище на което му трябват ученици за да не го закрият. Там отсъствия не се пишат. Ученици не се изключват. Те са спасението му.
Така ще се вземат детски надбавки освен за внука, и за мамата. Че и за бащата, който сигурно също е малолетен.
Като минат двете години, ако през това време не са направили още някое малко, идва ред на ново. Трябва все отнякъде да се печелят пари. И после пак, и пак и пак.
Междувременно децата ще поотрастват, ще се научат пари да печелят. Едно ще проси, друго ще краде, някое ще проституира. Понеже станаха много, давай и да продадем някое. Има хора с повечко пари които си търсят. Важното е пари да има. Че без пари не е хубаво. Пък това са лесни пари дошли от въздуха. Даже и законно са изкарани. Тези пък които не са законни са изкарани от малолетни, на които законът вече нищо не може да каже. Не че и на пълнолетните може, но това е друга тема.
Сощиалните ни служби се еталон за другите държави как не трябва да се работи. Въобще не знам за какво им плащат заплатите на хората работещи там. А има държави в които са по-силни от полицията. Държави в които да имаш дете трябва да докажеш че можеш да се грижиш за него. Че можеш да му дадеш дом, образование, храна. Иначе ти го вземат.
Кога ли и тук ще стане така?!

2 коментара:

Анонимен каза...

права си марианка.аз съм живял в германия и съм ходил на много други места,като нашата държава няма.не стига всичките тези ценови бомби които продължават с всеки изминал ден,а трябва да гледаме и как точно и на какво се дължи увеличението на данъци и така нататък.нищо лошо против ромите,но се надявам много скоро да си сменим местата и те малко да се пооплачат от малцинствата.защото това е БГ FUTURE!!!!

Анонимен каза...

Популацията при циганите е ужасяваща.Четох някъде статистика,че през 39-та г.на миналия век циганите са били около 20 хил.През началото на 70-те са 180 хил.Днес ще е ужасно да разберем истинската картина.Лошото в това номадско племе е че в развитието си не са мръднали от вемето на средните векове,за които кражбата е добродетел.