неделя, 10 февруари 2008 г.

Кучешки живот!!!


Не знам дали някой от вас се е замислял, но животът ни вече стана ужасен. Броим си стотинките останали след като си платим сметките, чудим се как да спестяваме от ядене, камо ли пък да купим нещо друго. И магазинните като че са се наговорили помежду си, да няма нищо което хем да е евтино, хем хубаво. Извънредни разходи се молим да няма, че появят ли се и бюджета се срива.
Зимата и тя ни "изненада". С нея вече доста хора позабогатяха. Не че и преди нямаха пари, но защо да не се налапат още малко. Снегопочистване, снегоизвозване, отопление. На хората като цяло може и да им е гадно, но всички фирми ще са на кяр. Кой колко километра е изчистил от снега, колко сняг бил извозил нанякъде си, защото видиш ли пречил много на движението. А колко точно - никой не знае. Колкото си е написал. Нали после този който ще му го утвърди също е в играта.
Тази година ще разцепят сметките и за отопление. Защото видиш ли било много студено, загубите по-големи, начинът за изчисляване на сметките бил променен и т.н. и т.н. . Ще влязат милионите някъде, и толкова. И всичко ще си остане както си е било. Топлофикацията си е топлофикация. Смях. Поне миналата година се вдигнахме на бунт и я спряхме за нашият блок. Как да е успяхме да изкараме. То не беше и зима тогава де. Лошото е че оттогава вече алтернативите за отопление са вече малко. Или ток, или дърва. Поне блокът ни има комини. Но пък той е "военен блок", с преобладаващи о.з. величия в него. А те както знаем, дърва няма да носят. Затова ми е интересно да наблюдавам електромерите с какви показания са. Направо са страшни. Тези киловати доста бързо въртят
Електроразпределителните дружества - и те са смях. Как си смятат вече сметките, никой не може да разбере. Единият месец малко, другият много, а като се замислиш - потреблението ти е все толкова. Кога минават да засичат електромерите - не се знае. Аз поне никога не съм успявала да ги видя като минават. Мислим си че не ги е грижа кой какво прави, че откакто ги централизираха се оправят малко по-бавно, но май не е така. За някои работи действат доста бързо. Съдя по този начин, понеже за 2 месеца , 3 пъти ни сменяха електромера. Сигурно си мислят че не отчита вярно. Първият път беше като ги заменяха с електронните (май доста късно смогнаха в нашия блок), но за другите пъти - в големите студове. А просто у нас сме с камина и заради това сметките ни са в пъти по-малко, в сравнение с тези които се топлят на ток. Е, сигурно има и по-малки от нашите,но тях ще ги изключим. Просто странните личности, седящи с якета и завити с одеяла всеки ги познава. Но и тях неволята ги кара така да правят.
Пари няма. Манджа няма. Дрехи няма. Топло няма.
Как да има човешки отношения?
Но няма страшно - и по зле ще става!!!

1 коментар:

Цар Кару Ⅰ каза...

По повод на властимащите тъпандури© ще си позволя да цитирам Айнщайн:
"Вселената и човешката глупост са безкрайни величини. За първото имам съмнения..."
Аз бих добавил - и човешката алчност е безкрайна.
Или както каза един сърбин: "Някой друг трябва да плати сметката. Ние не сме поръчвали такъв живот.":)